Zapiekany ryż brązowy z jabłkami i cynamonem (v,gf,lf)

Smak dzieciństwa czyli ryż z jabłkami. W mojej wersji wykorzystałam ryż brązowy i zapiekałam go dodatkowo w piekarniku. Coś pysznego! Idealny pomysł na śniadanie czy obiad na słodko.

Jeśli chcesz mieć szybkie śniadanie rano to dzień wcześniej na wieczór możesz ugotować ryż oraz przygotować jabłka. Rano przełożyć do formy żaroodpornej i upiec 🙂 Jeżeli ryż jest bardzo suchy dolej do niego odrobinę napoju roślinnego tak aby był delikatnie wilgotny.

Składniki

  • 2 szklanki suchego ryżu brązowego
  • 4 szklanki napoju roślinnego
  • 4 łyżki masła wegańskiego (albo zwykłego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 3 duże jabłka szara reneta (najlepiej)
  • 1 torebka cukru waniliowego bio (najlepiej cukier brązowy)
  • kilka łyżek jogurtu kokosowego albo greckiego do podania
  • łyżeczka naturalnego miodu do podania

Sposób przygotowania

  1. Ryż brązowy przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy napojem roślinnym. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Uważamy aby nie rozgotować.
  2. Jabłka obieramy ze skórki a następnie ścieramy na tarce bądź kroimy w małe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy jabłka. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż jabłka się rozpadną. W razie czego można dolać 2 łyżki wody. Uważamy, żeby nie przypalić.
  4. Piekarnik nagrzewamy 180C, góra-dół.
  5. Naczynie żaroodporne (śr.ok.22 cm) smarujemy delikatnie masłem a następnie na spód wykładamy połowę ryżu. Na to kładziemy laski cynamonu i przykrywamy to podsmażonymi jabłkami. Na to wykładamy drugą połowę ryżu. Kładziemy 2 łyżki masła na samej górze. Przykrywamy papierem do pieczenia/sreberkiem bądź ciemną przykrywką żaroodporną tak aby nie spiec wierzchu.
  6. Pieczemy w piekarniku ok.15min.
  7. Posypujemy wierzch cynamonem. Podajemy na ciepło polane jogurtem kokosowym i naturalnym miodem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *