Pyszny makaron z domowym pesto z jarmużu. Jest banalnie prosty więc zrób go sam w domu a zachwycisz swoich domowników albo przyjaciół! 🙂 Zdrowa propozycja na obiad albo kolację.
Składniki (1 osoba):
- 100-150g makaronu bezglutenowego*
- 2 łyżeczki domowego pesto z jarmużu (zobacz przepis >> )
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30g sera feta (bez laktozy)
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy pomidorki i moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Kroimy na pół.
- Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pilnujemy aby nie przegotować. Wylewamy gorącą wodę i dodajemy do ciepłego makaronu 1 łyżkę oliwy. Mieszamy.
- Dodajemy domowe pesto z jarmużu.
- Przekładamy gotowy makaron z pesto na talerz i dodajemy pomidorki oraz posypujemy serem fetą.
*możesz wymienić na pełnoziarnisty albo pszenny bio. Ilość makaronu zależy od Twojego zapotrzebowania. 🙂